Dat zit wel snor! Maar waarom eigenlijk?

Zoek je de beste producten om je gezichtsbeharing te verzorgen en stylen, dan zit je bij AboutOurBrands wel snor. Letterlijk.

Maar waar komt die opmerking eigenlijk vandaan? De bedenkers van die uitspraak drukken behoorlijk goed hun snor, ook al zo’n household catchpharase waarvan de herkomst maar lastig te achterhalen is.

Zo maak je van je snor & baard een waar kunstwerk

Er bestaan tal van spreekwoorden waarin je haren verwerkt zijn. Ergens maar net aan ontkomen kenmerken we door te zeggen het scheelde maar een haartje, daarmee verwijzend naar de geringe dikte van menselijke vacht in hoofdhaar, baard of snor.

Of wat te denken van een luis in de pels zijn wanneer je je mening niet onder stoelen of banken steekt en maar blijft doorvragen? De luis (de kritische vragensteller) zou je soms het liefst uit de pels (vacht) verwijderen, maar dit is niet altijd even simpel gedaan.

Iemand geen haar willen krenken wil zeggen de ander geen pijn willen doen. Zelfs een enkele haar niet, die je bij verlies toch niet zou voelen. Dagelijks raken we er toch gemiddeld zo’n honderd kwijt. Wie met zijn of haar handen in het haar zit, heeft geen idee wat met de situatie aan te vangen. Er bestaat geen mogelijkheid om verbaal of non-verbaal een oplossing aan te dragen en dus plaatste men deze, volgens deskundigen, vroeger al op het hoofd om aan te geven dat de ideeën in het hoofd op waren.

Komen en gaan

Als we kijken naar het kleinood boven de lip en onder de neus, dan zien we ook deze terugkomen in de Nederlandse taal. Iets dat goed komt, reeds in orde is of zeker zal lukken, vatten we samen door te zeggen: dat zit wel snor. Het is niet geheel duidelijk waar deze uitdrukking vandaan komt.

De Van Dale vermeldt dat zit (wel) snor voor het eerst in de achtste druk uit 1961 en noemt het ‘scholieren- en volkstaal’. De oudste vermelding in kranten dateert van 1948. Het is vermoedelijk oorspronkelijk soldatentaal, zegt het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands.

De uitspraak Je snor drukken staat voor ‘weggaan’ of ‘ergens onderuit proberen te komen.’ Omdat de snor het gezicht op een opvallende manier kenmerkt, staat het in deze zin synoniem voor persoon. Een variant is je snavel drukken, synoniem voor ‘zich aan iets onttrekken’. ‘Drukken’ is jagerstaal. Sommige dieren drukken zich tegen de grond bij gevaar.

De beste snor

Het dragen van een baard of snor betekent het tonen van je persoonlijke kunstwerk, dan wel het tonen van een slecht onderhouden galerie. Het is maar net hoeveel aandacht en verzorging je eraan besteed. Lees hier eens hoe je de kunst van het scheren onder de knie kunt krijgen.

Zoals je je kapsel in model brengt met je eigen gel, zo heeft een (langere) snor ook wat hulp nodig om de hele dag in model te blijven zitten. Een snorwax (ook geschikt voor baarden, bakkebaarden en wenkbrauwen) houdt de haren op z’n plek en kan kleuren versterken.

De basis van het product is natuurlijke bijenwas, waarmee je een blijvende, maar natuurlijke styling van de snor en baard kan bereiken. De natuurlijke oliën in de samenstelling voeden en hydrateren het haar, maken ze nog gladder en geven een natuurlijke gezonde glans. Wax beschermt de baard tegen externe effecten terwijl de baard er goed verzorgd en netjes uitziet.

De mooiste baard

Beschik je ook over een baard, dan kan een baardkam uitkomst bieden. Deze heeft, naast het in model brengen van je haren, ook de functie van scheidsrechter. Dankzij de gietvorm kun je je baard er gemakkelijk langs trimmen. Uitschieters en ongelijk trimmen zijn hiermee dus in een klap verleden tijd!

Het stevige, compacte ontwerp helpt je snel en gemakkelijk een symmetrische look te krijgen. Het is zo simpel als het plaatsen van de kam op je gezicht en je scheermes de rest laten doen om professionele resultaten te behalen zonder onnodige uitstapjes naar de kapper.