Last van haaruitval? Dit kun je ertegen doen

Haarverlies kent meerdere oorzaken dan enkel erfelijke omstandigheden. Wist je dat stress, leefstijl, werkomgeving en zelfs een zwangerschap de groei van het haar nadelig haar kunnen beïnvloeden? Gelukkig bestaan er tal van mogelijkheden om dit een halt toe te roepen en soms zelfs te verbeteren.

Wat is haarverlies?

Het verlies van haar begint meestal subtiel. Dunner wordende plekken, inhammen links en rechts op het hoofd en achterop bij de kruin. Haarziekten zoals Alopecia Areata uitgezonderd, gebeurt dit nooit van dag op nacht maar over de duur van vele jaren. Tegen het eind van je twintiger en begin van je dertiger jaren, kunnen de eerste tekenen zich duidelijk aandienen.

Meer dan 85% van de mannen krijgt hiermee te maken maar ook vrouwen ontspringen niet altijd de dans. Haarverlies kan op een zeker punt uit zichzelf stoppen maar ook doorzetten tot volledige kaalheid. Overigens verliezen we op dagelijkse basis een normale hoeveelheid haar die gebruikelijk is voor ieder mens. Elk etmaal zo’n honderd haren, die vervolgens ook weer terug groeien. Gemiddeld zo’n 1 centimeter aan lengte per maand.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Stress? Echt waar? Jazeker! Vaker dan gedacht. Spanningen kunnen leiden tot samentrekking van de spieren -ook in de haarzakjes op de hoofdhuid- waardoor je letterlijk niet meer lekker in je vel komt te zitten. Deze lichamelijke reactie van stresshormonen is vaak oncontroleerbaar en vertraagt de haargroei. Slaap, voeding en ontspanning zijn drie simpele doch effectieve middelen om het daardoor ontstane haarverlies direct bij de wortel aan te pakken.

Leefomstandigheden en gewoonten spelen een cruciale rol in de gezondheid van je haar. Zo veroorzaakt roken een slechte bloedsomloop (ook in de haarzakjes), beschadigt overmatig stylen je haar en kan een zwangerschap of het gebruik van anticonceptie tijdelijk effect hebben op de aanwas van nieuw haar. De hormoonhuishouding heeft eveneens een significante vinger in de pap bij haargroei. Periodes als onbalans of de overgang kunnen een rol spelen bij verminderde haargroei.

Laten we erfelijke haaruitval niet vergeten, want dit dient zich al vroeg aan. Dat wil zeggen: hebben jouw vader en opa last van verminderde haargroei op latere leeftijd, dan is de kans groot dat jou dit op een dag ook overkomt. De oorzaak van haarverlies bij mannen zijn haarzakjes die gevoelig zijn voor Dihydrostesteron (DHT). Dit hormoon zorgt ervoor dat de haarzakjes krimpen, totdat ze ophouden met het groeien van nieuw haar. Bij Alopecia Areata valt het haar in korte tijd op een of meerdere plekken uit.

Vitaminetekort bij dunner wordend haar

Een tekort aan gezonde voeding met voldoende vitaminen en mineralen kan op termijn leiden tot vroegtijdig haarverlies. De essentiële voedingscategorieën die het lichaam de optimale omgeving kunnen bieden voor een gezonde haargroei, zijn:

  • Eiwitten: die helpen bij het bevorderen van een gezonde productie van keratine, de bouwstenen van haar.
  • Vetten: die je lichaam helpen de vitamines en mineralen in het dieet te verwerken, waardoor vitamines die voor het haar gezond zijn, hun weg naar het haar vinden.
  • Vitamine C: wat wordt gebruikt om collageen op te bouwen, wat fundamenteel is bij de haargroei (vooral in de vroege stadia) en bij de revitalisering van het haar.Mineralen als ijzer en zink: die je lichaam nodig heeft voor gezond haar. IJzer is verantwoordelijk voor het leveren van zuurstof aan de cellen, terwijl zink helpt bij het herstel van weefsels en ervoor zorgt dat de olieklieren rond de haarzakjes goed werken.

Tips om haarverlies te voorkomen

Wie zaait zal oogsten, maar hoe snel dat gaat is per persoon verschillend. Raak dus niet in paniek als een goede vriend of vriendin binnen no time resultaten boekt en jij nog steeds geen verschil ziet. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, alleen legt iedereen daarbij zijn of haar eigen route af.

Hoofdmassages met een haar-verstevigende shampoo zijn een goed middel om het aangename met het noodzakelijke te combineren. Dit stimuleert namelijk de gespannen hoofdhuidspieren om los te komen en de bloedtoevoer naar de hoofdhuid en haarzakjes te bevorderen. Een direct gevolg hiervan is vermindering van haarverlies en, in het meest gunstige geval, een omkering hiervan.

Daarnaast is, we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, gezonde voeding, voldoende slaap en een gezonde leef- en werkomgeving van cruciaal belang voor de haargroei. Ook het wegblijven van overmatig stylen, zoals het gebruik van een krultang of het bleken/kleuren van je haar, zeer aan te raden. Het mag, het kan, maar altijd met mate.

Tips om haarverlies tegen te gaan

Zonder meer aan te raden, is het gebruik van het haargroeimiddel Minoxidil. Dit wondergoedje verbetert eveneens (nog intenser) de bloedtoevoer naar de haarzakjes, waardoor haren beter en langer groeien. Gebruik van minoxidil is dé bewezen oplossing bij klachten als dun en fijn haar, erfelijke haaraandoeningen de familie en zichtbare scheidingen of inhammen. Minoxidil helpt verschrompelde haarzakjes terug te groeien naar hun normale grootte, stimuleert deze tevens om van de rustfase over te gaan in de groeifase en verlengt deze periode substantieel.

Tot enkele jaren gelden was Minoxidil vrij verkrijgbaar binnen Europa. Gedreven door het succes van het product, kwamen er een aantal onbetrouwbare verkopers op de markt die Minoxidil in een te hoge concentratie (meer dan 5%) verkochten. Deze hoge concentratie kan een gevaar voor de gezondheid van de gebruiker met zich mee brengen.

De vrije verkoop werd vanuit het Europees Parlement verboden en is nu alleen nog verkrijgbaar via de daartoe bevoegde bedrijven, zoals About Our Brands. Minoxidil is in de afgelopen 25 jaar uitvoerig getest onder duizenden proefpersonen. Uit deze onderzoeken is gebleken dat Minoxidil voor de behandeling van erfelijke haaruitval volkomen veilig is tot een sterkte van 5% bij mannen en 2% bij vrouwen. Lees hier meer over de ervaringen met dit geweldige product.

Aanbevolen producten van onze specialisten

Kies je voor de lange adem en wil je écht investeren in een aanzienlijke verbetering van je haar, investeer dan in de lotions en supplementen die, bewezen effectief, de strijd tegen kaalheid en haarverlies aangaan. Zo raken onze specialisten niet uitgepraat over de Foligain Anti-Haaruitval Lotion (voor man en vrouw), welke speciaal is ontworpen om verdund haar te behandelen en de gezondheid van de hoofdhuid te bevorderen. Een simpele sprayhandeling en de energieke weg naar meer volume, dikte en dichtheid is ingezet. Een kind kan de was doen!

Druppels en pillen

Het Foligain DHT Blokker Serum is een paardenmiddel om het DHT-hormoon dat haarverlies veroorzaakte te blokkeren. Met behulp van een zogeheten dermaroller kan de vloeistof nog sneller en makkelijker in de huid worden opgenomen. Bovendien helpt dit handige attribuut ook nog eens dode huidcellen van de hoofdhuid te verwijderen.

Eveneens populair onder klant en experts -en niet zonder reden- zijn de haargroeisupplementen van Viviscal. ‘Daar is toch wel een pilletje voor’, vraagt men zich weleens af wanneer een probleem de oppervlakte raakt? Dat klopt! Deze tabletten van natuurlijke oorsprong, op dagelijkse basis in te nemen, bevorderen de bestaande haargroei van binnenuit. Geschikt voor alle haartypes en bewezen in 7 klinische onderzoeken, is duidelijk resultaat al binnen 3 tot 6 maanden zichtbaar.

Ga je (tussentijds) voor een instant oplossing die direct zichtbaar is? Probeer dan eens de ultramoderne Hair Fibers van Toppik. Minuscule haarvezels zijn via strooien, spuiten of ponsen aan te brengen en mengen zich direct met je eigen haar. Zonder dat dit zichtbaar is. Toppik haarvezels zijn gemaakt van organische Keratine proteïnen, net als je eigen haar. Je ziet direct dat het haar veel voller wordt. Dé oplossing voor een zelfverzekerd avondje uit in een handige flacon.

FAQ

Wat bedoelt men met haarverlies?
Dunner wordende plekken of kaalheid over een langere periode of directe uitval door haarziekten. Voor die laatste categorie is ander specialisme vereist.
Waarom worden mensen kaal?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Haarverlies kan erfelijk zijn vastgelegd in de genen, worden gestimuleerd door slechte eet- en leefgewoonten, overmatig gebruik van stylingproducten of heeft te maken met stressvolle periodes. Je naar voelen resulteert veelal ook in er slecht uitzien
Moet ik vitaminen slikken voor dik haar?
Geen persoon is hetzelfde en de één heeft van nature nu eenmaal een sterkere basis dan de ander. Het toevoegen van vitaminen en mineralen aan je voeding kan echter geen kwaad. Het voegt eerder wat goeds toe aan je haar, dan dat het je lokken schade berokkend.
Help! Ik krijg inhammen. Mijn kruin wordt groter. Wat moet ik doen?
Investeer in langdurige behandelingen om je haar gezond te houden, zoals lotions, haar-voedende shampoos, een gezond dieet, haarsupplementen en het verminderen van situaties waardoor je overspannen kunt raken. Een directe oplossing voor kale plekken en direct zichtbaar: de revolutionaire Hair Fibers van Toppik. Voller haar in slechts enkele seconden. Wist je dat een juiste kussensloop ook kan bijdragen aan haast onbreekbaar haar? Slapend mooi worden dus. Lees er hier alles over in onze blog over Beauty Pillows, inclusief reviews van ervaren gebruikers.

Nieuwsbrief

AboutOurBrands.nl stuurt zo nu en dan een superhandige nieuwsbrief die je, gratis in je mailbox ontvangt.

Je bent daarmee altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van haar, huid en verzorging, en je kunt als eerste gebruik maken van de vele kortingsacties door het jaar heen. Acties die niet-leden pas veel later of nooit ontvangen.

Vul snel je e-mail adres in en mis geen voordeel meer!